Tuesday, February 22, 2011

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata jibrail datang kepada Nabi Muhammad pada waktu yang jarang didatanginya dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Nabi s.a.w:

"mengapa aku melihat kamu berubah muka?" jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yang mengetahui bahawa neraka jahanam itu benar,dan seksa kubur itu benar, dan seksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasakan aman dari padanya."
 lalu Nabi s.a.w bersabda: "ya jibrail, jelaskan padaku sifat jahanam." jawabnya: "ya. ketika Allah menjadikan jahanam, maka dinyalakan selama seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya.

Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya itu..

Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan baju ahli neraka itu dgantung di antara langit dan bumi kerana panas dan bahananya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai daripada neraka yang disebut dalam Al-Quran itu diiletakkan di atas bukit, nescaya ia akan cair sampai ke bawah bumi yang ke tujuh..

Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat terseksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, neraka jahanam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas bercampur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan nyalaan api...


0 comments:

Post a Comment